Ana SayfaKripto Para HaberleriAkıllı Sözleşmeler Nelerdir, Nasıl Çalışır?

Akıllı Sözleşmeler Nelerdir, Nasıl Çalışır?

spot_img

Nick Szabo 1990’larda akıllı sözleşmeyi, protokolleri kullanıcı arayüzleriyle birleştirerek bilgisayar ağlarını resmileştiren ve güvence altına alan bir araç olarak tanımladı. Peki tam olarak Akıllı Sözleşmeler Nelerdir, Nasıl Çalışır? Akıllı Sözleşme Ana Özellikleri Nedir? Akıllı Sözleşme Ana Özellikleri Nedir? Akıllı Sözleşmeler Avantajlar ve Kullanım Durumları!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, takip edin ve Telegram kanalımıza katılın! 

Akıllı Sözleşmeler Nelerdir?

Nick Szabo ilk olarak 1990’larda akıllı sözleşmeleri tanımladı. O zamanlar akıllı sözleşmeyi, protokolleri kullanıcı arayüzleriyle birleştirerek bilgisayar ağlarını resmileştiren ve güvence altına alan bir araç olarak tanımladı.

Szabo, akıllı sözleşmelerin kredi sistemleri, ödeme işleme ve içerik hakları yönetimi gibi sözleşmeye dayalı anlaşmaları içeren çeşitli alanlarda potansiyel kullanımını tartıştı.

Kripto para birimleri dünyasında, akıllı sözleşmeyi bir blok zinciri üzerinde çalışan bir uygulama veya program olarak tanımlayabiliriz . Tipik olarak, belirli bir dizi kural tarafından uygulanan dijital bir anlaşma olarak çalışırlar. Bu kurallar, tüm ağ düğümleri tarafından çoğaltılan ve yürütülen bilgisayar kodu tarafından önceden tanımlanmıştır .

Blockchain akıllı sözleşmeleri, güvenilir olmayan protokollerin oluşturulmasına izin verir. Bu, iki tarafın birbirini tanımak veya güvenmek zorunda kalmadan blok zinciri aracılığıyla taahhütlerde bulunabileceği anlamına gelir. Şartlar yerine getirilmezse sözleşmenin uygulanmayacağından emin olabilirler. Bunun dışında akıllı sözleşmelerin kullanılması, aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak operasyonel maliyetleri önemli ölçüde azaltabilir. Akıllı Sözleşmeler Nasıl Çalışır!

Bitcoin protokolü uzun yıllardır akıllı sözleşmeleri destekliyor olsa da, Ethereum‘un yaratıcısı ve kurucu ortağı Vitalik Buterin tarafından popüler hale getirildi . Bununla birlikte, her bir blok zincirinin akıllı sözleşmeleri uygulamak için farklı bir yöntem sunabileceğini belirtmekte fayda var.

Bu makale, Ethereum blok zincirinin önemli bir parçası olan Ethereum Sanal Makinesi (EVM) üzerinde çalışan akıllı sözleşmelere odaklanacaktır.

Akıllı Sözleşmeler Nasıl Çalışır?

Basit bir ifadeyle, akıllı bir sözleşme deterministik bir program olarak çalışır. Belirli koşullar karşılandığında ve sağlandığında belirli bir görevi yürütür. Bu nedenle, bir akıllı sözleşme sistemi genellikle “eğer… o zaman…” ifadelerini takip eder. Ancak popüler terminolojiye rağmen, akıllı sözleşmeler yasal sözleşmeler veya akıllı değildir. Bunlar sadece dağıtılmış bir sistemde (blockchain) çalışan bir kod parçasıdır.

Ethereum ağında, kullanıcılar (adresler) birbirleriyle etkileşime girdiğinde gerçekleşen blok zinciri operasyonlarını yürütmek ve yönetmekten akıllı sözleşmeler sorumludur. Akıllı sözleşme olmayan herhangi bir adrese harici olarak sahip olunan hesap (EOA) denir. Böylece akıllı sözleşmeler bilgisayar kodu tarafından kontrol edilir ve EOA’lar kullanıcılar tarafından kontrol edilir.

Temel olarak, Ethereum akıllı sözleşmeleri bir sözleşme kodundan ve iki ortak anahtardan oluşur. İlk ortak anahtar, sözleşmenin yaratıcısı tarafından sağlanan anahtardır. Diğer anahtar, sözleşmenin kendisini temsil eder ve her akıllı sözleşmeye özel dijital bir tanımlayıcı görevi görür.

Herhangi bir akıllı sözleşmenin dağıtımı bir blok zinciri işlemi aracılığıyla yapılır ve bunlar yalnızca bir EOA (veya diğer akıllı sözleşmeler) tarafından çağrıldığında etkinleştirilebilir. Ancak, ilk tetikleyiciye her zaman bir EOA (kullanıcı) neden olur.

Önerilen Makeleler

Akıllı Sözleşme Ana Özellikleri Nedir?

Bir Ethereum akıllı sözleşmesi genellikle aşağıdaki özellikleri sunar:

  • Dağıtılmış: Akıllı sözleşmeler, Ethereum ağının tüm düğümlerinde çoğaltılır ve dağıtılır. Bu, merkezi sunuculara dayalı diğer çözümlerden en büyük farklardan biridir.
  • Deterministik: Akıllı sözleşmeler, gereksinimlerin karşılanması koşuluyla yalnızca tasarlandıkları eylemleri gerçekleştirir. Ayrıca, onları kim uygularsa uygulasın sonuç her zaman aynı olacaktır.
  • Özerk: Akıllı sözleşmeler, kendi kendini yürüten bir program gibi çalışarak her türlü görevi otomatikleştirebilir. Çoğu durumda, akıllı bir sözleşme tetiklenmezse, “uykuda” kalır ve herhangi bir işlem gerçekleştirmez.
  • Değişmez: Akıllı sözleşmeler dağıtıldıktan sonra değiştirilemez. Yalnızca belirli bir işlev daha önce uygulanmışsa “silinebilirler”. Bu nedenle, akıllı sözleşmelerin kurcalamaya dayanıklı kod sağlayabileceğini söyleyebiliriz.
  • Özelleştirilebilir: Dağıtımdan önce akıllı sözleşmeler birçok farklı şekilde kodlanabilir. Bu nedenle, birçok türde merkezi olmayan uygulama ( DApps ) oluşturmak için kullanılabilirler. Bu, Ethereum’un tam bir Turing blok zinciri olduğu gerçeğiyle ilgilidir .
  • Güvenilmez:  İki veya daha fazla taraf, birbirini tanımadan veya güvenmeden akıllı sözleşmeler aracılığıyla etkileşim kurabilir. Ayrıca blockchain teknolojisi, verilerin doğru olmasını sağlar.
  • Şeffaf: Akıllı sözleşmeler halka açık bir blok zincirine dayandığından, kaynak kodları yalnızca değişmez değil aynı zamanda herkes tarafından görülebilir.

Akıllı Bir Sözleşmeyi Değiştirebilir veya Silebilir miyim?

Dağıtıldıktan sonra bir Ethereum akıllı sözleşmesine yeni işlevler eklemek imkansızdır. Bununla birlikte, yaratıcısı koda SELFDESTRUCT adlı bir işlev eklerse, gelecekte akıllı sözleşmeyi “silebilir” – ve yenisiyle değiştirebilir. Buna karşılık, işlev koda önceden dahil edilmemişse, onu silemezler. Akıllı Sözleşmeler Avantajlar ve Kullanım Durumları!

Özellikle, sözde yükseltilebilir akıllı sözleşmeler, geliştiricilerin sözleşmelerin değişmezliği konusunda daha fazla esnekliğe sahip olmalarını sağlar. Değişen derecelerde karmaşıklık ile yükseltilebilir akıllı sözleşmeler oluşturmanın birçok yolu vardır.

Basitleştirilmiş bir örnek alarak, akıllı bir sözleşmenin birden çok küçük sözleşmeye bölündüğünü düşünelim. Bazıları değiştirilemez olacak şekilde tasarlanmıştır, diğerleri ise ‘sil’ işlevi etkindir. Bu, kodun bir kısmının (akıllı sözleşmeler) silinebileceği ve değiştirilebileceği, diğer işlevler bozulmadan kalacağı anlamına gelir.

Akıllı Sözleşmeler Avantajlar ve Kullanım Durumları

Programlanabilir kod olarak akıllı sözleşmeler son derece özelleştirilebilir ve birçok farklı şekilde tasarlanabilir, birçok hizmet ve çözüm sunar.

Merkezi olmayan ve kendi kendini yürüten programlar olarak akıllı sözleşmeler, artan şeffaflık ve düşük operasyonel maliyetler sağlayabilir. Uygulamaya bağlı olarak verimliliği artırabilir ve bürokratik giderleri azaltabilirler. Akıllı Sözleşmeler Nelerdir?

Akıllı sözleşmeler, özellikle iki veya daha fazla taraf arasında fon transferini veya değişimini içeren durumlarda kullanışlıdır.

Başka bir deyişle, akıllı sözleşmeler çok çeşitli kullanım durumları için tasarlanabilir . Bazı örnekler, tokenize varlıkların oluşturulmasını, oylama sistemlerini, kripto cüzdanlarını , merkezi olmayan borsaları, oyunları ve mobil uygulamaları içerir. Ayrıca sağlık , yardım , tedarik zinciri , yönetişim ve merkezi olmayan finans (DeFi) alanlarını ele alan diğer blok zinciri çözümleriyle birlikte dağıtılabilirler .

Bazı blockchain meraklıları, akıllı sözleşmeleri, ticari ve bürokratik sistemlerimizin büyük bir bölümünü yakında değiştirecek ve otomatikleştirecek bir çözüm olarak görüyor. Bu olası bir gerçek olsa da, muhtemelen norm olmaktan uzaktır. Akıllı Sözleşme Ana Özellikleri Nedir!

Akıllı sözleşmeler kesinlikle ilginç bir teknoloji parçasıdır. Ancak, dağıtılmış, deterministik, şeffaf ve biraz değişmez olmaları, bazı durumlarda onları daha az çekici hale getirebilir. Akıllı Sözleşmeler Nelerdir?

Esasen eleştiri, akıllı sözleşmelerin birçok gerçek dünya sorunu için uygun bir çözüm olmadığı gerçeğine dayanır. Aslında, bazı kuruluşlar geleneksel sunucu tabanlı alternatifleri kullanmaktan daha iyidir.

Akıllı sözleşmelerle karşılaştırıldığında, merkezi sunucuların bakımı daha kolay ve daha ucuzdur ve hız ve ağlar arası iletişim (birlikte çalışabilirlik) açısından daha yüksek verimlilik sunma eğilimindedir.

Akıllı sözleşmelerin kripto para birimleri dünyasında büyük bir etki yarattığına şüphe yok ve kesinlikle blok zinciri alanında devrim yarattılar. Son kullanıcılar akıllı sözleşmelerle doğrudan etkileşimde bulunmayabilirken, bunların gelecekte finansal hizmetlerden tedarik zinciri yönetimine kadar geniş bir uygulama yelpazesine güç vermesi muhtemeldir.

Akıllı sözleşmeler ve blok zinciri birlikte, toplumumuzun neredeyse tüm alanlarını bozma potansiyeline sahiptir. Ancak bu çığır açan teknolojilerin büyük ölçekli benimsemenin önündeki birçok engelin üstesinden gelip gelemeyeceğini yalnızca zaman gösterecek.

[table id=45 /]

[table id=46 /]

Bitcoin, Son 1 Yılda Altın, Borsa ve Dövizden Daha Fazla Kazandırdı! Şimdi Bitcoin Yatırımını Başlat!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi TWİTTER ve TELEGRAM'da takip edebilirsiniz! Airdrop ve Yeni Çıkacak Coinler için YOUTUBE Kanalımıza Katılın!


Sorumluluk reddi: Bu bir basın bülteni olup burada yazılanlar www.bilgikripto.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır ve yatırım tavsiye niteliğinde değildir. Kaldıraçlı işlemlerde , kripto para yatırımlarında , ön satış alımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır.

Diğer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Günün Kripto Haberleri

Popüler Yazılar