Ana SayfaAltcoin HaberleriKriptografi Nedir, Nasıl Çalışır?

Kriptografi Nedir, Nasıl Çalışır?

spot_img

Birkaç kelimeyle kriptografi, bilgiyi gizleme bilimidir. Daha spesifik olarak, modern kriptografi, verileri şifrelemek ve şifresini çözmek veya bilgilerin bütünlüğünü ve gerçekliğini garanti etmek için matematiksel teorileri ve hesaplamayı kullanır. Peki tam Kriptografi Nedir, Nasıl Çalışır?

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da,takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

Kriptografi Nedir?

Birkaç kelimeyle kriptografi, bilgiyi gizleme bilimidir. Daha spesifik olarak, modern kriptografi, verileri şifrelemek ve şifresini çözmek veya bilgilerin bütünlüğünü ve gerçekliğini garanti etmek için matematiksel teorileri ve hesaplamayı kullanır.

Temel bir metin şifreleme işleminde , bir düz metin (açıkça anlaşılabilen veriler), onu şifreli metne (okunamayan) dönüştüren bir şifreleme işleminden geçer. Bunu yaparak, gönderilen bilgilerin yalnızca belirli bir şifre çözme anahtarına sahip bir kişi tarafından okunabileceğini garanti edebiliriz.

Belirli şifreleme teknikleri kullanılarak, güvenli olmayan ağlar üzerinden bile hassas veriler gönderilebilir. Şifreleme düzeyi, verilerin gerektirdiği koruma derecesine bağlı olacaktır. Örneğin, normal kişisel dosyalarda (kişiler gibi) kullanılan güvenlik türü, kripto para birimi ağlarında kullanılanla aynı değildir.

Kriptografinin nasıl çalıştığını öğrenmek, kripto para sistemlerindeki önemini anlamak için çok önemlidir. Bitcoin‘inki gibi çoğu blok zinciri sistemi, dijital işlemlerin çok güvenli bir şekilde gerçekleştirilebileceği, merkezi olmayan ve halka açık bir defter olarak işlev görmelerine izin veren belirli bir kriptografik teknikler setinden yararlanır.

Önerilen Makaleler

Kriptografi Nasıl Çalışır?

Modern kriptografi, çeşitli çalışma alanlarından oluşur, ancak en alakalı olanları simetrik şifreleme , asimetrik şifreleme , karma işlevler ve dijital imzalarla ilgilenenlerdir .
Bitcoin protokolü, ağın güvenliğini sağlamak ve her işlemin geçerliliğini sağlamak için kriptografik kanıtlardan yararlanır. Dijital imzalar, her kullanıcının yalnızca kendi cüzdanındaki fonları harcayabileceğini ve bu fonların birden fazla harcanamayacağını garanti eder. Örneğin, Alice Bob’a 2 bitcoin gönderirse, esasen, paraları Alice’in cüzdanından çıkarırken Bob’un cüzdanına 2 bitcoin eklenmesini onaylayan bir mesaj olan bir işlem oluşturur. Ancak, bunu yalnızca dijital bir imza sağlayarak yapabilir.
Bitcoin Protokolünün bir diğer önemli unsuru, İş Kanıtı konsensüs mekanizmasını ve madencilik sürecini tanımlayan Hashcash işlevidir (ağın güvenliğini sağlamaktan, işlemleri doğrulamaktan ve yeni paralar oluşturmaktan sorumludur). Hashcash, SHA-256 adlı bir şifreleme işlevi kullanır.

Kriptografi, blok zinciri teknolojisinin önemli bir parçasıdır ve bu nedenle herhangi bir kripto para birimi için çok önemlidir. Dağıtılmış ağlara uygulanan kriptografik kanıtlar, Bitcoin ve diğer merkezi olmayan dijital para birimlerini doğuran, güvenilmez ekonomik sistemlerin oluşturulmasını sağladı.

[table id=45 /]

[table id=46 /]

Bitcoin, Son 1 Yılda Altın, Borsa ve Dövizden Daha Fazla Kazandırdı! Şimdi Bitcoin Yatırımını Başlat!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi TWİTTER ve TELEGRAM'da takip edebilirsiniz! Airdrop ve Yeni Çıkacak Coinler için YOUTUBE Kanalımıza Katılın!


Sorumluluk reddi: Bu bir basın bülteni olup burada yazılanlar www.bilgikripto.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır ve yatırım tavsiye niteliğinde değildir. Kaldıraçlı işlemlerde , kripto para yatırımlarında , ön satış alımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır.

Diğer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Günün Kripto Haberleri

Popüler Yazılar