Ana SayfaSponsorlu MakalelerDeepfake Nedir? Teknolojinin Arkasındaki Tehlikeler

Deepfake Nedir? Teknolojinin Arkasındaki Tehlikeler

spot_img

Deepfake teknolojisi, her geçen gün adını daha fazla duyurmaktadır. Dijital çağ için tehlikeli olarak görülen deepfake, sorumsuzca kullanıldığında bireyler ve kurumlar için tehlikeli olmaktadır. Yüz fotoğrafından yüksek gerçekçiliğe sahip videolar üreten deepfake, herhangi bir videoda konuşmayı değiştirebilmektedir. Farklı yapay zeka sistemleri kullanılarak ortaya çıkarılan deepfake teknolojisi, sinema ve televizyon sektöründe sıklıkla kullanılmaya başlanmaktadır.

Gerçeklik algısını derinden etkileyen deepfake teknolojisi, herhangi bir kişiyi aslında bulunmadığı videolara ekleyebilmektedir. Hareketsiz görseller ve videolar, deepfake teknolojisi sayesinde gerçeğedaha yakın hale gelmektedir. Ancak gerçek ve sahte içeriklerin ayırt edilememesi, sorunların başlamasına neden olmaktadır. Farklı yerlerden seçilen bilgileri alan yapay zeka, bunları tek bir materyalde birleştirmektedir.

Deepfake Nasıl Tespit Edilir?

ExpressVPN’in deepfake araştırması, bu teknoloji ile sosyal medya veya benzeri platformlarda gördüğümüz videoların zihnimizde gerçek bir içerik gibi algılandığını ortaya koyuyor. Bu yüzden, sosyal medyada ilginç ve tartışma yaratan video içeriklerine denk geldiğimizde öncelikle videonun deepfake teknolojisi ile hazırlanıp hazırlanmadığını tespit etmeliyiz.

Gözler, videolardaki sahteliği ayırt etmede en büyük ipucu olmaktadır. Videodaki kişinin hiç göz kırpmaması veya normal olmayan göz hareketleri, sahte olduğunun işaretini vermektedir. Sahteliği ayırtetmek için videodaki veya fotoğraftaki kişilerin yüzlerinin incelenmesi önerilmektedir. Cildin aşırı kırışık olması veya pürüzsüz olması gibi işaretler bulunmaktadır.

Deepfake teknolojisi aracılığı ile üretilen videolarda, kişilerin sözleriyle mimikleri uyumlu olmamaktadır. Deepfake teknolojisi genel olarak yüze odaklanacağından, kişilerin vücutlarındaki orantısızlık fark edilmektedir.

Videodaki kişiler hareket ettiklerinde önceki haline göre farklılık bulunuyorsa, deepfake teknolojisi ile üretildiğini göstermektedir. Videolar veya fotoğraflar yakınlaştırılarak kişilerdeki detaylar incelenebilmektedir. Göz, diş ve yüz gibi detaylarda normal olmayan durumlar, fark edilmektedir.

Deepfake Teknolojisi Ne Tür Zararlar Verebilir?

Gerçek kişilerin fotoğraf ve videolarını inceleyerek aynı davranışları sahte içerikler ile taklit edilmesini sağlayan deepfake teknolojisi, kişilerin sahte bir kopyasını sunmaktadır. Hedef kişiler hiç söylemediği veya yapmadığı şeylerden, sorumlu tutulabilmektedir. Bu durum dolandırıcılığa, karmaşıklığa ve sahtekarlığa yol açmaktadır.

Deepfake teknolojisi usulsüz kullanılırsa, videodaki kişiler masum olsa bile ceza alabilmektedir. Aynı zamanda halk tarafından tanınan ünlü oyuncu, şarkıcı veya siyasetçi gibi medyatik isimler, deepfake teknolojisi ile üretilen videolar yüzünden toplum tarafından dışlanabilmektedir. Gerçek kişilerin rızası olmadan, sosyal mecralarda deepfake teknolojisi ile üretilen içerikler yayınlanmaktadır. Gerçek kişiler, bu gibi durumlarda suçluluk hissedebilmektedir.

Deepfake Teknolojisiyle Oluşturulan İçeriklere Karşı Ne Yapılabilir?

Yapay zeka teknolojisi kullanılarak yapılan siber saldırıların çoğu, deepfake teknolojisini kapsamaktadır. Hem kişilere, hem de kurumlara siber güvenlik sorunları veren deepfake teknolojisini tespit etmek için bazı uygulamalar kullanılabilmektedir. Derin öğrenme metodu ile yenilenen deepfake teknolojisinin tespiti, her geçen gün daha zor hale gelmektedir.

Derin öğrenme algoritmasının mantığını kavramak, deepfake teknolojisi ile üretilen içeriklerin tespitinde yardımcı olmaktadır. Kurumların ağ ve siber güvenlik operasyonlarını etkili bir şekildeyönetmesi gerekmektedir. Bilgileri tutarlı olan kurumlar, deepfake teknolojisi ile tehdit edildiğinde daha az baskı altında kalmaktadır. Hızlıca aksiyon alabilmek için kurum içi ve kurum dışı planlamaların yapılması gerekmektedir.

Deepfake Teknolojisiyle Mücadele Nasıl Olmalıdır?

Teknikler geliştikçe, deepfake teknolojisi daha gerçekçi hale gelmektedir. Bazı girişimciler, deepfake teknolojisini tespit etmek için yöntemler geliştirmeye çalışmaktadır. Siber güvenlik üreticisi şirketler ödüllü yarışmalar düzenleyerek girişimcileri desteklemektedir. Rıza dışı üretilen deepfake videoları ve fotoğrafları için ağır yaptırımlar uygulanmaktadır. Etik açıdan çok hassas olan deepfake teknolojisi, kişisel intikam ve politik amaçlar için kullanılmaktadır.

Deepfake teknolojisinin meydana getirdiği tehditler, yeni yasaların oluşmasına neden olmaktadır. Deepfake teknolojisi kullanımı, bazı ülkelerde yasa dışı faaliyet olarak kabul edilmektedir. Siber güvenlik şirketleri daha iyi algılama algoritmaları oluşturmaya çalışmaktadır.

Video görüntüsünü analiz eden deepfake teknolojisine karşı çıkarılan uygulamalar, taklit içerikleri tespitetmektedir. Sahte içeriklerin normal bir bakış açısı ile tespit edilmesi zor olacağından, siber güvenlik programları kullanılmaktadır.

[table id=46 /]

Bitcoin, Son 1 Yılda Altın, Borsa ve Dövizden Daha Fazla Kazandırdı! Şimdi Bitcoin Yatırımını Başlat!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi TWİTTER ve TELEGRAM'da takip edebilirsiniz! Airdrop ve Yeni Çıkacak Coinler için YOUTUBE Kanalımıza Katılın!


Sorumluluk reddi: Bu bir basın bülteni olup burada yazılanlar www.bilgikripto.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır ve yatırım tavsiye niteliğinde değildir. Kaldıraçlı işlemlerde , kripto para yatırımlarında , ön satış alımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır.

Diğer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Günün Kripto Haberleri

Popüler Yazılar