Ana SayfaKripto Para HaberleriAMM ( Otomatik Piyasa Yapıcı ) Nedir?

AMM ( Otomatik Piyasa Yapıcı ) Nedir?

spot_img

Otomatik piyasa yapıcı (AMM), varlıkları fiyatlandırmak için matematiksel bir formül kullanan merkezi olmayan bir borsa (DeFi) türüdür. Peki tam olarak AMM ( Otomatik Piyasa Yapıcı ) Nedir? 

AMM ( Otomatik Piyasa Yapıcı ) Nedir ?

Otomatik piyasa yapıcıyı, kullanıcıya  her zaman iki varlık arasında bir fiyat sunmaya hazır bir robot olarak düşünebilirsiniz. Uniswap gibi bazıları basit bir formül kullanırken, Curve ve Balancer gibi diğerleri ise daha karmaşık formüller kullanır.

AMM kullanarak güvene dayalı olmayan bir şekilde alım satım yapabilmenin yanı sıra bir likidite havuzuna likidite sunarak likidite merkezi konumuna da yerleşebilirsiniz. Bu da herkesin bir borsada piyasa yapıcı olabilmesine ve likidite sağlayarak işlem ücretlerinden kazanç elde etmesine imkan tanımaktadır.

AMM’ler, basitlikleri ve kullanım kolaylıkları sayesinde DeFi dünyasında güçlü bir yer edinmiştir. Piyasa yapıcılığı böyle bir yoldan merkeziyetsiz hale getirmek, kripto vizyonuyla son derece uyumludur.

Otomatik piyasa yapıcı (AMM), varlıkları fiyatlandırmak için matematiksel bir formül kullanan merkeziyetsiz bir borsa (DeFi) türüdür. Geleneksel borsalar gibi emir defteri kullanmak yerine, varlıkları fiyatlandırmak için bir fiyatlandırma algoritmasından faydalanmaktadır.
Bu formül, her protokol için farklılık gösterebilir. Örneğin Uniswap, x * y= k formülünü kullanır. Burada x, likidite havuzundaki bir tokenın miktarı ve y de diğer tokenın miktarıdır. Bu formülde k sabit bir sayıdır, yani havuzun toplam likiditesi her zaman aynı kalmalıdır. Diğer AMM‘ler, hedefledikleri belirli kullanım alanlarına göre farklı formüller kullanabilir. Fakat tüm AMM‘ler arasındaki benzerlik, fiyatları algoritmik olarak belirlemeleridir.

Önerilen Makaleler

Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) Nasıl Çalışır?

Bir AMM, alım satım çiftleri olması bakımından bir emir defteri borsasına benzer şekilde çalışır – örneğin, ETH/DAI. Fakat alım satım yapabilmeniz için bir karşı tarafa (alım satım yapan başka bir kişi) ihtiyacınız olmaz. Bunun yerine, sizin için piyasayı “yapan” bir akıllı kontratla etkileşim kurarsınız.

Binance DEX gibi merkeziyetsiz bir borsada, alım satımlar doğrudan kullanıcıların cüzdanları arasında gerçekleşir. Binance DEX’te BUSD karşılığında BNB satarsanız, karşınızda BUSD’lerini satarak BNB alan bir kişi vardır. Buna eşler arası (P2P) işlem adı verilir.
Bunun aksine AMM’i eş-kontrat arası (P2C) olarak düşünebilirsiniz. Geleneksel anlamda karşı taraflara ihtiyaç yoktur çünkü işlemler kullanıcılar ve kontratlar arasında gerçekleştirilir. AMM‘de emir defteri olmadığı için emir türleri de bulunmaz. Bunun yerine, almak ya da satmak istediğiniz varlığın fiyatı bir formülle belirlenir. Fakat gelecekte, bazı AMM tasarımlarının bu sınırlamayı ortadan kaldırabileceğini belirtmek de önemlidir.

[table id=45 /]

[table id=46 /]

Bitcoin, Son 1 Yılda Altın, Borsa ve Dövizden Daha Fazla Kazandırdı! Şimdi Bitcoin Yatırımını Başlat!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi TWİTTER ve TELEGRAM'da takip edebilirsiniz! Airdrop ve Yeni Çıkacak Coinler için YOUTUBE Kanalımıza Katılın!


Sorumluluk reddi: Bu bir basın bülteni olup burada yazılanlar www.bilgikripto.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır ve yatırım tavsiye niteliğinde değildir. Kaldıraçlı işlemlerde , kripto para yatırımlarında , ön satış alımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır.

Diğer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Günün Kripto Haberleri

Popüler Yazılar