Ana SayfaKripto Para HaberleriMadencilik Havuzu Nedir, Nasıl Çalışır ?

Madencilik Havuzu Nedir, Nasıl Çalışır ?

spot_img

Madencilik, Proof of Work blockchainlerin güvenliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Katılımcılar, belirli özelliklere sahip hash’lerin hesaplanmasıyla kripto para ağlarını merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan güvence altına alabilir. Peki tam olarak Madencilik Havuzu Nedir, Nasıl Çalışır ?  Pay Başına Ödeme (PPS) Madencilik Havuzlar ! Son N Pay Başına Ödeme (PPLNS) Madencilik Havuzları !

Madencilik Havuzu Nedir ?

Bitcoin 2009 yılında kullanıma açıldığında, standart bir PC’ye sahip herkes bir sonraki bloğu oluşturacak geçerli bir hash tahmin etmek için diğer madenciler ile rekabet edebiliyordu. Sebebi ise , madencilik zorluğunun düşük olmasıydı. Ağın hash oranı pek yüksek değildi. Dolayısıyla, blockchaine yeni bloklar eklemek için özel bir donanıma ihtiyaç duyulmuyordu.

Ancek mantıken saniye başına en fazla hash’i hesaplayabilen bilgisayarlar daha fazla blok buluyordu. Ve bunun sonucunda ekosistemde büyük bir değişim yaşandı. Madenciler, rekabet avantajı elde etmek için mücadele ederken bir nevi silahlanma yarışına girdi.

Bitcoin madencileri farklı donanım türlerini (CPU’lar, GPU’lar, FPGA’ler) denedikten sonra, ASIC’lerde (Uygulamaya Özel Entegre Devreler) karar kıldı.
İyi donanım kullanıcıları yalnızca bir yere kadar kadar götürebilir. Kullanıcılar birkaç yüksek güçte ASIC çalıştırıyor olabilir ama yine de Bitcoin madencilik okyanusunda sadece bir damla olacaktır. Gerçekten bir blok kazabilme şansı, donanıma ve onu çalıştırmak için gerekli elektriğe yüksek miktarlarda harcama yapmış olunmasına rağmen oldukça zayıftır.
Bir blok ödülü ödemesini ne zaman alacağınızın hatta böyle bir ödeme alıp alamayacağının garantisi yoktur. Sabit bir gelir istiyorsanız, bir maden havuzunda şansınız çok daha yüksek olacaktır.

Sizin ve diğer dokuz katılımcının, ağın toplam hash gücünün %0,1’ine sahip olduğunu varsayalım. Bu da ortalama olarak, her bin blokta bir blok bulmayı bekleyebileceğiniz anlamına gelmektedir . Günde kazılan tahmini blok sayısı 144 olursa, muhtemelen haftada bir blok bulursunuz. Nakit akışınıza, donanım ve elektriğe yatırımınıza bağlı olarak, bu “solo madencilik” yaklaşımı uygulanabilir bir strateji olabilir.

Fakat bu gelir kar elde etmek için yeterli olmazsa ne olur? Bahsettiğimiz diğer dokuz katılımcıyla güçlerinizi birleştirebilirsiniz. Hepiniz hash gücünüzü birleştirirseniz, ağın hash oranının %1’ine sahip olursunuz. Böylece, ortalama her yüz blokta bir blok bulabilirsiniz bu da günde bir ya da iki blok anlamına gelir. Daha sonra ödülü bölebilir ve katılımcı olan tüm madenciler arasında paylaşabilirsiniz. Madencilik Havuzu Nedir ?

Madencilik Havuzu Nasıl Çalışır?

Genellikle bir madencilik havuzunda madencileri organize etmekten sorumlu bir koordinatör bulunur. Bu koordinatör, madencilerin aynı blokları oluşturmaya çalışarak hash gücünü boşa harcamaması için farklı nonce değerleri kullanmalarını sağlar. Ödülleri bölme ve katılımcılara ödeme sorumluluğu da koordinatörlere aittir. Her madencinin ne kadar iş yaptığını hesaplamak ve buna göre ne kadar ödül alacağını belirlemek için kullanılan birkaç farklı yöntem vardır. Madencilik Havuzu Nasıl Çalışır ?

Önerilen Makaleler

Madencilik Havuzu

Pay Başına Ödeme (PPS) Madencilik Havuzları

Daha yaygın şekilde kullanılan ödeme planlarından biri Pay Başına Ödeme’dir (PPS). Bu sistemde, gönderdiğiniz her “pay” için sabit bir miktar ödeme alırsınız.

Pay, her bir madencinin ne kadar çalıştığını takip etmek için kullanılan bir hash’tir. Her pay için düşük tutarda bir ödeme yapılır, ancak bu tutar zamanla birikir. Bir payın ağ içinde geçerli bir hash olmadığı unutulmamalıdır. Hash yalnızca, madencilik havuzunun belirlediği koşulları yerine getirir.

PPS‘te havuzunuzun bir blok çözüp çözmediğinden bağımsız olarak ödüllendirilirsiniz. Havuz operatörü riski üstlenir, bu nedenle genellikle kullanıcılardan ön ödeme şeklinde ya da daha sonra, elde edilen blok ödülü üzerinden büyük bir komisyon alır.

 

Son N Pay Başına Ödeme (PPLNS) Madencilik Havuzları

Bir başka popüler şema da Son N Pay Başına Ödeme’dir (PPLNS). PPS’ten farklı olarak PPLNS, havuzun bir bloğu başarılı bir şekilde kazması durumunda madencileri ödüllendirir. Havuz bir blok bulduğunda, gönderilen son N pay miktarını kontrol eder (N havuza bağlı olarak değişiklik gösterir). Ödemenizi belirlemek için, gönderdiğiniz payların sayısını N’e böler ve çıkan sonucu blok ödülü ile çarpar (bu tutardan operatörün payı da kesilir).

Bir örnek üzerinden incelersek, mevcut blok ödülü 12,5 BTC ise (işlem ücreti alınmadığını varsayalım) ve operatör ücreti %20 ise, madencilere kalan ödül 10 BTC olur. N, 1.000.000 olsa ve 50.000 pay vermiş olsanız, ödülün %5’ini (yani 0,5 BTC) alırsınız.

Bu iki şemanın birkaç varyasyonunu bulabilirsiniz, ancak bunlar karşınıza en sık çıkacak şemalardır. Burada Bitcoin’den bahsediyor olsak da, popüler birçok PoW kripto paranın da madencilik havuzları bulunur. Örnek olarak Zcash, Monero, Grin ve Ravencoin verilebilir.

Kripto para madenciliği dünyası, ilk madencilik havuzunun açılmasıyla sonsuza kadar değişti. Havuzlar, daha istikrarlı bir şekilde ödeme almak isteyen madenciler için oldukça faydalı olabilir. Mevcut birçok şema arasından madencilerin kendi ihtiyaçlarına en uygun olanı bulması gerekir.
İdeal bir dünyada, Bitcoin madenciliği çok daha merkeziyetsiz olacaktır. Ancak madenciliğin şimdilik “yeterince merkeziyetsiz” olduğu söylenebilir. Her durumda, tek bir havuzun hash oranının çoğunluğunu ele geçirmesinden hiç kimse kazançlı çıkmaz. Katılımcılar bunun olmasını yüksek ihtimalle engelleyecektir – sonuçta, Bitcoin madenciler tarafından değil, kullanıcılar tarafından yönetilir.
[table id=45 /]
[table id=46 /]

Bitcoin, Son 1 Yılda Altın, Borsa ve Dövizden Daha Fazla Kazandırdı! Şimdi Bitcoin Yatırımını Başlat!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi TWİTTER ve TELEGRAM'da takip edebilirsiniz! Airdrop ve Yeni Çıkacak Coinler için YOUTUBE Kanalımıza Katılın!


Sorumluluk reddi: Bu bir basın bülteni olup burada yazılanlar www.bilgikripto.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır ve yatırım tavsiye niteliğinde değildir. Kaldıraçlı işlemlerde , kripto para yatırımlarında , ön satış alımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır.

Diğer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Günün Kripto Haberleri

Popüler Yazılar