İran Saldırıları Sonrası Enerji Fiyatları Bitcoin’i Vurdu
Bitcoin Perşembe günü 70.076 dolar seviyesine gerileyerek gece yarısından bu yana yüzde 1,6 kayıp yaşadı. Brent ham petrolün 114 dolara, Umman ham petrolünün ise 150 dolara yükselmesi kripto para piyasalarında satış baskısını artırdı.
İran'ın İsrail'in Güney Pars gaz sahasına düzenlediği saldırının ardından Körfez bölgesindeki kritik enerji altyapısını hedef alması, küresel enerji piyasalarında şok dalgası yarattı. Avrupa doğal gaz vadeli işlemleri yüzde 25 artışla MWh başına 78 doların üzerine çıktı.
Ethereum da bu genel satış dalgasından payını aldı ve yüzde 1,7 düşüşle 2.160 dolar seviyesinde işlem görmeye başladı. Nasdaq 100 vadeli işlemlerinin gece yarısından bu yana yüzde 0,3 gerilemesi, risk varlıklarından kaçışın boyutunu gözler önüne serdi.
Fed’in Faiz Duraklaması Doları Güçlendirdi
Federal Reserve'in Çarşamba günü faiz oranlarını yüzde 3,50-3,75 bandında sabit tutma kararı, piyasalarda ikinci bir şok etkisi yarattı. Fed'in faiz indirimi döngüsüne ara vermesi dolar endeksini güçlendirirken, kripto paralar dahil tüm risk varlıkları üzerinde baskı oluşturdu.
Kurumsal yatırımcılar bu gelişmelerin ardından portföylerini yeniden dengeleme sürecine girdi. Büyük fonlar geleneksel olarak jeopolitik belirsizlikler döneminde kripto paralardan çıkış yapma eğilimi gösteriyor.
ETF akışlarındaki potansiyel tersine dönüş, Bitcoin'in teknik destek seviyelerini test etmesine neden olabilir.
Özellikle kurumsal balina hareketleri bu dönemde daha dikkatli izleniyor. Energy Harbor gibi büyük enerji şirketlerinin Bitcoin rezervlerini satma ihtimali, piyasa üzerinde ek baskı yaratabilir.
Altcoin Piyasasında Likidite Krizi Derinleşti
Altcoin piyasasında satış baskısı Bitcoin'den daha şiddetli gerçekleşti. Bittensor (TAO) yüzde 8,8, Hyperliquid (HYPE) ise yüzde 6,5 değer kaybetti.
Bu keskin düşüşlerin temel nedeni Ekim ayındaki 19 milyar dolarlık kaldıraç tasfiyesinden sonra piyasada devam eden likidite eksikliği.
Ancak bazı tokenlar genel trendin aksine performans sergiledi. NEO yüzde 4,2 yükselirken, yeniden staking tokeni ETHFI yılın güçlü başlangıcını sürdürerek yüzde 1,5 artışla 0,55 dolara çıktı.
CoinDesk 20 endeksi gece yarısından bu yana yaklaşık yüzde 1 gerilerken, DeFi Select Index (DFX) yüzde 1,4, CoinDesk Memecoin Index (CDMEME) ise yüzde 2 kayıp yaşadı. Bu veriler altcoin sektöründeki genel zayıflığı net şekilde yansıtıyor.
Türk Yatırımcılar İçin Risk Yönetimi Zamanı
Türk kripto yatırımcıları bu dönemde özellikle dikkatli olmak zorunda. Petrol fiyatlarındaki artış Türkiye'nin enerji ithalatını doğrudan etkileyecek ve enflasyon baskısını artırabilecek. Bu durum Merkez Bankası'nın para politikası kararlarını da etkileyebilir.
Yerel yatırımcıların dolar bazında pozisyon alan kesimi, hem Bitcoin'deki düşüşten hem de doların güçlenmesinden çifte darbe alabilir. Risk yönetimi araçları bu dönemde kritik önem kazanıyor.
Özellikle kaldıraçlı pozisyonlarda bulunan yatırımcıların stop-loss seviyelerini gözden geçirmesi, portföy çeşitlendirmesi yapması gerekiyor. Jeopolitik belirsizliklerin sürmesi durumunda piyasada daha fazla volatilite beklenebilir.
Bu Çoklu Şok Dalgası Bitcoin’i Nereye Taşıyacak?
Bitcoin'in 70 bin dolar seviyesindeki tutunma mücadelesi, kripto para piyasasının olgunlaştığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Geleneksel piyasalarla artan korelasyon, kurumsal yatırımcıların davranış kalıplarının kripto piyasasında da geçerli olduğunu gösteriyor.
Enerji fiyatlarındaki şokun sürmesi durumunda madencilik maliyetlerinin artması, Bitcoin arzında kısıtlama yaratabilir. Ancak kısa vadede talep tarafındaki zayıflık fiyat üzerinde baskı kurmaya devam edebilir.
Piyasa analistleri önümüzdeki haftalarda Fed'den gelecek açıklamaları ve Orta Doğu'daki gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu iki faktörün seyri Bitcoin'in 70 bin dolar seviyesinin altında kalıp kalmayacağını belirleyecek en kritik etkenler olacak.
Kaynak: CoinDesk | Orijinal haber için tıklayın
Yatırım Tavsiyesi Değildir: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Kripto para yatırımları yüksek risk içermektedir.